På jobbintervju er det ikke kun intervjuer som kan stille deg spørsmål - du vil også ha muligheten til å komme med egne spørsmål til arbeidsgiver. Det er til og med ønskelig, da det viser engasjement og interesse for stillingen og bedriften. Hvilke spørsmål kan du stille potensiell arbeidsgiver på jobbintervjuet? Vi har samlet flere forslag og eksempler til ulike spørsmål du selv kan ta opp i et hvert intervju!
Mange kandidater er allerede nervøse når de møter opp på et jobbintervju. De ønsker å bevise at de er den beste kandidaten for stillingen. Fokuset er derfor å besvare alle spørsmålene arbeidsgiver stiller på best mulig vis. Feilen mange gjør er at de glemmer å komme med spørsmål til arbeidsgiver. Dette er som sagt ønskelig og akseptabelt.
Husk at du også skal vurdere om arbeidsplassen og stillingen passer deg og dine ferdigheter. Vil denne stillingen bidra til utviklingen av din karriere? Er vilkårene på arbeidsplassen tilfredsstillende for dine behov? Dette er derfor din sjanse til å lære mer om bedriften som du ikke nødvendigvis kan finne på nettsiden deres.
Vi veileder deg og gir deg eksempler på ulike spørsmål du kan stille din potensielle arbeidsgiver på jobbintervjuet.
En av de mest naturlige måtene å stille spørsmål på til arbeidsgiver er å følge opp med ditt eget spørsmål etter å ha besvart et spørsmål selv. Du kan avslutte ditt svar med å komme med et spørsmål relatert til svaret.
La oss se på et eksempel:
Du har nettopp blitt spurt arbeidsgiver om dine styrker. Etter å ha utrettet om hvordan dine styrker vil være til fordel for bedriften og komme til nytte i den relevante stillingen, kan du gjerne følge opp med:
"Hvilke muligheter finnes det for å videreutvikle disse styrkene i denne stillingen?" eller "Er det spesifikke prosjekter eller oppgaver hvor dere ser at mine styrker vil være særlig verdifulle?"
Slik viser du at du tenker fremover og undersøker hvordan du kan gi verdi til bedriften. Samtidig skaper du en mulighet for en god dialog mellom deg og arbeidsgiver, i stedet for å være den passive parten i intervjuet som kun besvarer spørsmål.
Det finnes også andre muligheter for å komme med oppfølgingsspørsmål:
Arbeidsgiver spør hvordan du håndterer konflikter på arbeidsplassen. Dette er en god mulighet for deg til å følge opp med f.eks. "Hva slags konfliktsituasjoner kan man forvente i denne rollen?" eller "Hvordan støtter ledelsen ansatte i situasjoner hvor konflikter oppstår?".
Slike oppfølgingsspørsmål viser at du er reflektert rundt temaet og interessert i arbeidsplassens kultur. Samtidig får du verdifull innsikt i hvordan bedriften fungerer når det gjelder samarbeid og konflikthåndtering.
Vi kan se på en annen situasjon der du kan komme med egne spørsmål:
Noen arbeidsgivere vil spør hvor du ser deg selv om fem år og hva dine personlige karrieremål er. Her bør du relatere ditt svar til stillingen og dine ønsker om å utvikle deg i bedriften.
Du kan for eksempel spør "Hvordan ser typiske utviklingsforløp ut for ansatte i lignende roller?" eller "Kan du gi eksempler på hvor tidligere ansatte i denne stillingen er i dag?".
Slik vil du bedre forståelse for hvilke muligheter du har for utvikling og om du kan se for deg å bli værende i bedriften i flere år.
Du trenger ikke å komme med oppfølgingsspørsmål hver gang arbeidsgiver spør om noe. Begrens deg til ett eller to spørsmål, slik at du ikke bruker hele tiden til arbeidsgiver på å besvare dine spørsmål.
De fleste intervjuere åpner opp for spørsmål på slutten av intervjuet. Her har du en gylden mulighet til å lære mer om bedriften, kulturen og selve stillingen. Samtidig vil du også kunne demonstrere at du har gjort research om bedriften og prosjektene de arbeider med.
Et slikt spørsmål viser at du allerede forbereder deg på utfordringene som måtte komme og at du er klar til å takle dem. Etter at arbeidsgiver har kommet med eksempler på hva du kan forvente, kan du gjerne selv svare at du har jobbet med noe lignende eller at du har erfaring med disse utfordringene i en tidligere stilling (hvis relevant).
Her har du en sjanse til å se hvordan rekrutterer reagerer på spørsmålet og hvordan personen tilnærmer temaet. Legges det mye vekt på teambuilding og aktiviteter? Hva gjør ledelsen for å skape et bedre arbeidsmiljø for å øke trivselen til de ansatte? Du vet best hva dine behov er og hva du ser etter i en arbeidsplass.
Dette er et spørsmål du kan ta opp helt til slutt når du ikke har flere spørsmål om stillingen eller bedriften. Her vil intervjuer forklare hvordan prosessen ser ut. Mange bedrifter velger å evaluere kandidatene ved hjelp av evnetester og en personlighetstest. Deretter vil mange også invitere til et andregangsintervju for å vurdere om dine ferdigheter og evner passer stillingen du har søkt på.
Tilbakebetalingsgaranti
JobTestPrep har siden 1992 vært en innovatør i forberedelser til arbeidspsykologiske tester på nett. Vi har brukt disse årene med erfaring til å hjelpe over 1 million jobbsøkere over hele verden med å nå sine mål. Øv deg på din evalueringstest med JobTestPrep i dag.